Een hardware wallet kan gezien worden als een versleuteld apparaat dat fungeert als bit-/altcoin wallet. De hardware wallet is een vorm van cold storage, dit houdt in dat de private key offline bewaard wordt.

De public key is het bit-/altcoin adres om crypto currency transactions mee uit te voeren. De public key wordt gegenereerd door de private key. De private key moet afgeschermd en goed bewaard blijven om de bit-/altcoin veilig te houden. Hiervoor dient de hardware wallet.

Het voordeel van een hardware wallet is dat er vanuit cold storage nog steeds online transacties uitgevoerd kunnen worden door de hardware wallet in te pluggen in de computer en een goedkeuring te geven en het wachtwoord in te voeren.

Er zijn verschillende soorten hardware wallets die variƫren in prijs en veiligheidslevel. De meeste algemene instellingen voor hardware wallets zijn hetzelfde, er zal een pin en wachtwoord ingesteld moeten worden.

Ter preventie van het verliezen van je bit-/altcoins als de hardware wallet kwijt of defect is, is er een veiligheidsmodule die doorlopen kan worden. Door de wallet seeds te noteren en goed te bewaren kan de wallet teruggehaald worden.

De wallet seeds worden gegenereerd tijdens het aanmaken van de hardware wallet, het zijn een aantal veiligheidswoorden. Als de hardware wallet kwijt is dan is er door het aanleveren van deze veiligheidswoorden altijd weer toegang tot de inloggegevens/private key. Hiermee is het mogelijk om weer op de account in te loggen met de public key waarop de bit-/altcoins staan.