Ethereum is een softwareplatform dat is gebouwd op blockchaintechnologie. Dit is een technologie waarop transacties worden vastgelegd. Dit hoeven niet alleen geldtransacties te zijn maar ook het opslaan van berichten of documenten. Elke uitgevoerde transactie wordt openbaar vastgelegd via de blockchain. Hiervoor is geen tussenpersoon nodig, in plaats daarvan heeft de blockchain de controlefunctie. Hierdoor valt een groot deel van de taken van banken en financiële instellingen weg. Banken hebben een grote database waarin financiële gegevens van klanten worden opgeslagen, de blockchain is een database zonder eigenaar die dezelfde functie heeft en net als banken transacties en eigendom kan versturen/vastleggen.

Naast een blockchain heeft Ethereum ook een eigen programmeertaal genaamd Solidity. Dit is een programmeertaal waarmee decentrale applicaties en smart contracts geschreven kunnen worden. Hiermee kan een peer-to-peer-economy of decentraal financieel systeem gebouwd worden.

De ether is de gekoppelde munt aan Ethereum en wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van ‘contracten’. De ether munt wordt gebruikt door applicatieontwikkelaars om voor transactiekosten/diensten te betalen die op Ethereum plaatsvinden. Ethers zijn de brandstof waarop Ethereum werkt, mensen die hun computer ter beschikking stellen om het Ethereum-netwerk te laten draaien krijgen daar ethers voor. Dus in tegenstelling tot bitcoin is de ether ook een ‘’fuel voor het netwerk’’ naast een betalingsmiddel.

Er zijn al veel startups binnen het Ethereum netwerk die gelanceerd worden door middel van initial coin offerings. Vooral Fintech startups hebben initial coin offerings voor de ontwikkeling, financiering en lancering van dApps.

DApps zijn applicaties die zelfuitvoerende slimme contracten hebben. Ze hebben door deze smart contracts geen centraal leiderschap nodig en zijn hierdoor decentraal. Een dApp is volledig open-source en wordt door meerdere eenheden gecontroleerd. De data van de applicatie wordt op een decentrale blockchain openbaar opgeslagen. Een dApp maakt gebruik van app coins, dit is een crypto-grafische token die nodig is om toegang tot een applicatie te verkrijgen. Miners en farmers worden ook beloond met deze tokens. Een dApp genereert tokens aan de hand van een standaard crypto-grafisch algoritme, dit algoritme geldt als bewijs voor de nodes die aan de applicatie bijdragen. Door middel van het dApp-model wordt het mogelijk gemaakt om bij de dragen aan het netwerk. Dit kan door het kopen van coin.

Er worden dus coins vrijgegeven voor investeerders die bereid zijn om met ethers dApp startups op het Ethereum netwerk financieel te ondersteunen. Dus naast een belegging in Ethers als crypto currency kunnen ze ook gebruikt worden voor crowdfunding voor startups. De coins die je ervoor terugkrijgt kunnen gezien worden als aandelen.

Did this answer your question?